Vad kostar det att ha en hund?

Att ha en hund innebär flera fördelar, men man kan heller inte bortse från att det kostar en del pengar att äga hund. Det kan vara klokt att se över sin ekonomi så att man verkligen har råd med utgifterna som uppstår.

Inköpet kostar en del

Att köpa hund kan kosta från någon tusenlapp och uppåt. En renrasig hund kan kosta mer än 10 000 kronor. Ibland kan man behöva låna pengar för att ha råd med hundköpet men det kan vara ett beslut som är värt att tänka över.

Foderkostnaden kan variera

När det gäller hundfoder finns det foder i både låga och höga prisklasser. Bara för att ett foder är dyrt behöver det dock inte vara ett bättre foder. Det kan vara klokt att jämföra flera olika fodersorter för att hitta en variant som passar både hunden och den egna plånboken.

Spara pengar på leksaker och tillbehör

Hunden måste ha ett bra koppel och ett halsband. De andra sakerna kan man dock spara in en del pengar på. Istället för att köpa en dyr hundsäng kan man ge hunden ett täcke på golvet. Man behöver inte heller köpa in massor av leksaker utan det räcker med några stycken.

Försäkring är viktigt

En bra hundförsäkring bör man skaffa så snart man köper en hund. På så sätt kan man minska ner sina veterinärutgifter om något skulle hända hunden. Försäkringen ligger ofta på omkring 100 kronor i månaden och det är väl investerade pengar när det väl sker en olycka.

Veterinärkostnader

Även om man har en försäkring på sin hund finns det ett par saker som inte täcks av försäkringen. Hunden behöver till exempel vaccineras en gång per år och ska man åka utomlands kostar även pass för hunden pengar. Ska hunden kastreras är också det en kostnad som inte försäkringen täcker.