Vad kan gå fel inom hunduppfödning?

Att vara hunduppfödare är ett jobb som tar mycket tid och trots det tjänar man inte så mycket pengar på det. Man måste också vara medveten om att det finns en hel del saker som kan gå fel inom hunduppfödning och det kan leda till ökade utgifter eller minskade inkomster.

Problem vid förlossningen

Det förekommer varje år att hundar får problem vid förlossningen. Olika raser är olika hårt drabbade, men även en vanligtvis frisk tik kan råka illa ut. En valp kan ligga fel, eller så är tiken helt enkelt för trött för att orka få ut valparna. Då kan man behöva ta sig till en veterinär. Ibland räcker det med lite extra tillskott och energi för att allt ska gå vägen men ibland kan ett kejsarsnitt behövas. Om hunden inte är försäkrad kan det gå på upp emot 50 000 kronor eller mer.

Hundar som slåss

Om man har flera hundar på samma ställe kan det hända att de börjar slåss med varandra. Ibland leker hundarna bara på skoj, men det kan också vara blodigt allvar. Hundar har vassa tänder och bitskador är inte att leka med. Om två hundar börjar slåss gör man klokt i att skilja dem åt. Som hundägare bör man dock inte ta tag i hundarna med händerna men man kan spruta vatten på dem eller försöka få isär dem på annat sätt. Efter slagsmålet bör alla hundar gås igenom och vid skador bör en veterinär kontaktas.

Sjuka valpar

Även om tikens förlossning går bra kan andra komplikationer tillstöta. Det händer att valpar föds med vissa medfödda sjukdomar och ibland är valpen allt för sjuk för att överleva. Valparna kan också drabbas av andra sjukdomar under sin första levnadstid. Valpsjuka och kennelhosta är bara två av dem. Det kan resultera i att valpar avlider trots att kostsam behandling sätts in.