Hygien i hundkenneln

Om man driver en hundkennel måste man också se till att man kan hålla den hygienisk. Lyckas man inte med det kan man snabbt råka ut för att det börjar lukta illa. En välstädad kennel ger också betydligt bättre intryck, även om den inte är kliniskt ren.

Välj lättstädade material

När man ska inreda sin kennel är det klokt att välja lättstädade material. Det är klokt att ha golv och väggar som är enkla att torka av. De kan nämligen bli utsatta för en del slitage och avföring under tiden man tränar valparna i rumsrenhet. Det är med andra ord också bra att välja tåliga material.

Hundar och duschmöjligheter

Driver man en kennel är det bra att se till så att man kan duscha sina hundar vid behov. Det kan till exempel vara bra om hunden är varm, eller om en eller flera hundar kommer in mycket smutsiga. Ska man ställa ut sina hundar är det också en förutsättning att de är rena i pälsen. En smutsig hund ger inga positiva betyg på en utställning.

Diska ofta

För att upprätthålla en bra hygien i kenneln måste man också se till att diska ofta. Det gäller både för hundarnas matskålar och för deras vattenskålar. Det kan vara bra att köra dem i diskmaskinen då och då för att verkligen få dem rengjorda i en lite högre temperatur.

Tvätt av filtar

Även hundarnas filtar behöver tvättas och vädras. När filtarna blir fulla med hår ser de inte så fräscha ut och dessutom kan de börja lukta illa. De samlar också på sig damm och annan smuts. En hund som har en skada eller ett litet sår kan dra på sig allvarliga infektioner av att behöva ligga på en smutsig filt. Att rengöra alla filtar någon gång i veckan är alltså inte alls fel.