Hundrasen toy pudel

Hundrasen pudel finns i fyra olika varianter och toy pudeln är den minsta av dem. Pudeln är en gammal ras och man kan spåra den tillbaka till 1400-talet genom avbildningar på målningar. Små pudlar som toy pudel användes som prydnadshundar och som sällskap. I dag har toy pudeln blivit allt mer förekommande i vårt samhälle.

Toy pudelns användningsområde

En toy pudel är en liten ras. I dag används den främst som sällskap men det förekommer också att hunden arbetar på till exempel cirkusar eller för att söka efter svamp, vägglöss och liknande. Det är också vanligt att stöta på toy pudlar inom utställningar och inom agility.

Utseende och päls

En toy pudel ska ha en mankhöjd på mellan 24-28 centimeter. Färgerna är vit, svart, grå, brun eller aprikos. En pudel ska ge ett elegant intryck men den ska inte vara klen i kroppen.

Pälsen på en pudel ska vara lockig och ullig. Den kräver en hel del pälsvård. Pudeln bör klippas minst en gång om året och däremellan måste den borstas noga och även badas. Runt nos och tassar får man räkna med att klippa hunden så ofta som var sjätte vecka. Att klippa hunden själv kan vara svårt men att kortklippa hunden över hela kroppen brukar man kunna klara av så länge man har en bra klippmaskin. Det positiva med pudelns päls är att den inte fäller.

Hälsa

De allra flesta pudlar har en god hälsa. Toy pudlar blir ofta omkring 15 år gamla. Hos de mindre pudelvarianterna är olika ögonsjukdomar relativt vanliga och även sjukdomen cushings som kräver livslång behandling med cellgifter förekommer.

Rasens egenskaper

En pudel är en snäll och alert ras som också är väldigt lättuppfostrad. Den kan dock ta tillfället i akt när möjlighet ges. Den kan med andra ord snabbt lära sig att tigga till sig extra mat och att manipulera sin ägare. Det får man som pudelägare se upp med.