Att driva en hundkennel

I Sverige finns det en hel del hunduppfödare. Vissa av dem föder upp hundar i mindre skala och kanske bara tar några få kullar per år. Andra har betydligt större uppfödningar eller rent av en större kennel. Men hur går det till att driva en kennel?

Välja rätt individer att avla på

Som kennelägare får man lägga ner en hel del tid på att hitta rätt individer att avla på. Det är inte bara att ta första bästa hund och sätta igång med kenneln. Man måste se till att hundarna inte har några ärftliga sjukdomar och dessutom får hundarna inte lida av aveln.

Kennelns ekonomi

Att driva en kennel kostar en del pengar. Man kan inte räkna med att tjäna några större belopp på driften av den. Hundarna kan behöva besöka veterinären, man behöver köpa foder till dem och man måste också se till att hundarna har leksaker och andra tillbehör. Även om man säljer en valp för omkring 6000 kronor måste man räkna bort de utgifter man haft i samband med försäkring, förlossning, vaccinering och annat som kopplas till utfodringen.

Hitta rätt valpköpare

En annan sak man måste tänka på när man driver en uppfödning eller kennel är att hitta rätt köpare till valparna. Det kan kännas bra att få valparna sålda men man måste trots allt se till att hundarna hamnar i bra hem. Det kan till exempel vara bra att se till så att valpköparna inte har djurförbud och att de verkligen vill sätta sig in i den hundras de köper.

Avla på rätt ras

Ska man driva en kennel bör man också se till att avla på rätt ras. Om man inte har en så stor kennel med större utrymmen kan raser som toy-pudel vara ett klokt val. Att föda upp stora varghundar i en liten lägenhet är till exempel inte så bra.